Τα προβλήματα των ανθρώπων μαθαίνονται στον τόπο τους

11 Μαρτίου 2013 16:20

Από την επίσκεψή μου στην Νάξο, στην Πάρο, στη Σύρο, στην Τήνο, στη Μύκονο και στην Άνδρο, την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσα

ότι τα προβλήματα των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων στα νησιά αυτά είναι πολλά και κοινά μεταξύ τους. Η ανεπάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό, η ανεπάρκεια στην προμήθεια των αναλωσίμων, η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και η δυσκολία στις διακομιδές των ασθενών, είναι τα βασικά κοινά προβλήματα που μαστίζουν όλα τα κέντρα υγείας και νοσοκομεία στα παραπάνω αλλά και στα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά. Ειδικότερα, ενώ σε κάθε κέντρο υγείας πρέπει να υπάρχουν για κάθε κυκλαδίτικο νησί, βάσει κανονισμών λειτουργίας ή αναγκών, από 14-17 γιατροί, η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική. Στη Μύκονο υπάρχουν 9 γιατροί, στην Τήνο 8 γιατροί, στην Άνδρο 7 γιατροί, στην Σαντορίνη 12 γιατροί ,στη Μήλο 4 γιατροί και στην Πάρο 7 γιατροί. Στο κέντρο υγείας Αμοργού υπάρχει μόνο 1 οδοντίατρος και 1 αγροτικός, που προσπαθεί, με μόνο εφόδιο τα ακουστικά του, να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της Αμοργού. Η Νάξος από Γ. Νοσοκομείο -Κ.Υ. υποβαθμίζεται σε κέντρο υγείας, αφού από 46 γιατρούς που προέβλεπε ο μέχρι πριν τη συγχώνευση οργανισμός, λόγω της συγχώνευσής του Γ. Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου με το νοσοκομείο Σύρου, οι γιατροί περιορίστηκαν πλέον σε 19. Το νοσοκομείο της Σύρου, καλείται να καλύψει τις ανάγκες του Γ. Νοσοκομείου - Κ.Υ. Νάξου, τη στιγμή που από 61 γιατροί υπάρχουν στο ιατρικό δυναμικό του Νοσοκομείου Σύρου μόνο 45 και τη στιγμή που υφίσταται ουσιώδης μείωση στις κλίνες του. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης, παρά το ότι είναι υπερσύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Στις Κυκλάδες, η μεταφορά των ασθενών, γίνεται τις περισσότερες φορές, καθυστερημένα και υπό αντίξοες συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, με τα μειωμένα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής, με τις μειωμένες πτήσεις των αεροπλάνων, όπου έχει αεροδρόμιο, ή με παντελώς ακατάλληλα λιμενικά και ιδιωτικά πλωτά μέσα. Την ώρα που η Δημόσια Υγεία καταρρέει, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός η ιδιωτική υγεία, να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης, έγινε ΣΔΙΤ, δηλαδή λειτουργεί με τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων εξέδωσε για τα μέλη του, κάρτα μέλους, παρέχοντας στα μέλη του υπηρεσίες υγείας σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Η κατάργηση όμως, του Ε.Σ.Υ. και η εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της υγείας, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα άθλια κατάσταση που επικρατεί στους πολλούς και μη έχοντες συμπατριώτες μας. Η πολλάκις υποσχόμενη από την Πολιτεία ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με υφεσιακές πολιτικές. Η τουριστική βιομηχανία στις Κυκλάδες, δεν μπορεί να ανθίσει – ούτε καν να διατηρηθεί – με την υποβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στις Κυκλάδες.

Προτάσεις: Η Πολιτεία, αντί να υποβαθμίσει τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, οφείλει:

1. Να απαιτήσει από την Τρόικα να εξαιρεθούν από τη μνημονιακή πολιτική, βασικοί τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και οι προνοιακές δομές.

2. Να στοχεύσει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και όχι στην εμπορευματοποίηση αυτής μέσω πρακτικών ιδιωτικοποίησης.

3. Να αναβαθμίσει και να στελεχώσει όλα τα κέντρα υγείας στις Κυκλάδες με επαρκή αριθμό νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και να επανδρώσει επαρκώς τα νοσοκομεία.

4. Να εξειδικεύσει το συνταγματικό δικαίωμα της νησιωτικότητας στη δημόσια υγεία, θεσπίζοντας νόμο που να λαμβάνει υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων σε σχέση με την υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και να διαφοροποιεί τα νησιά μας από αυτήν, στο θέμα της Δημόσιας Υγείας.

5. Να παράσχει κίνητρα στους γιατρούς των νοσοκομείων και κέντρων υγείας των κυκλαδίτικων νησιών μας, ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα μόνιμης και όχι προσωρινής διαμονής και εργασίας σε αυτά.

6. Να διαθέσει κατάλληλα πλωτά μέσα για τις διακομιδές, τα οποία θα εξασφαλίζουν γρήγορη και ασφαλή μεταφορά, γεγονός το οποίο θα μειώσει κατά πολύ τις υπέρογκες δαπάνες διακομιδής των ασθενών. Στα πλαίσια αυτά, τα Υγειονομικά Αεροσκάφη Σαντορίνης και Πάρου, αλλά και τα στρατιωτικά ελικόπτερα μπορούν να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο.

7. Τέλος, να ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία, προάγοντας τον ιατρικό τουρισμό στις Κυκλάδες. Για να γίνουν όμως, όλα αυτά, κι επειδή τίποτα δεν μας χαρίζεται, - ειδικά σε αυτήν την εποχή της κρίσης που βιώνουμε- πρέπει όλοι οι Κυκλαδίτες να κινητοποιηθούμε μαζικά και σύσσωμα για να διεκδικήσουμε την επίλυση των κοινών μας προβλημάτων στον τομέα της δωρεάν και δημόσιας υγείας.

Δεν περισσεύει κανείς σε αυτόν τον αγώνα. Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη.

Αγγελική Ήμελλου

Δικηγόρος, πρώην υποψ. Βουλ. Κυκλάδων

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos