Σαντορίνη: Τα έργα που θα επαναφέρουν την ισορροπία στον τουρισμό

01 Αυγούστου 2024 12:35

Η Σαντορίνη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, αντιμετωπίζει προβλήματα υπερτουρισμού τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης υποδομών.

Το εντυπωσιακό της τοπίο προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, δημιουργώντας συμφόρηση, περιβαλλοντική επιβάρυνση και πιέσεις στις υποδομές του νησιού.

Οι κάτοικοι και οι αρχές του νησιού έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις συνέπειες του υπερτουρισμού, αναζητώντας λύσεις για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής στη Σαντορίνη τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους εγχώριους και διεθνείς επισκέπτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θήρας, την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη και στελέχη τοπικών αρχών για να συζητήσουν τα φλέγοντα ζητήματα του νησιού. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης ήταν η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο υφυπουργός ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος.

Τα κύρια θέματα της συζήτησης ήταν η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ο χωρικός σχεδιασμός, η διαχείριση αποβλήτων, οι λιμενικές υποδομές και το σχέδιο πολιτικής προστασίας. Η δημοτική αρχή ζήτησε, επίσης, τη σύσταση μόνιμης ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση της προόδου των έργων, ενώ οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι υποσχέθηκαν ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά μετά τον Αύγουστο για να συζητηθεί η πορεία των υλοποιούμενων έργων.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που αναμένεται να δρομολογηθεί σύντομα είναι η δημιουργία νέου λιμανιού στον Μονόλιθο. Θα κατασκευαστεί, επίσης, και μία σύγχρονη μαρίνα στην ίδια περιοχή με δυνατότητα ελλιμενισμού 350 σκαφών. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτές τις ενέργειες είναι η μετακίνηση του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ που συνδέει το νησί με το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αναμένεται νέα σύσκεψη σχετική με την έκβαση του παραπάνω, στις 7 Αυγούστου. Τα έργα αυτά κρίνονται ζωτικής σημασίας για την αποσυμφόρηση του νησιού και την ενίσχυση των υποδομών του.


Επιπλέον, έχουν ήδη συμφωνηθεί μέτρα διαχείρισης των κρουαζιερόπλοιων, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια σε 8.000 άτομα ημερησίως από το 2025, ενώ τα κρουαζιερόπλοια με μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής και μειωμένες εκπομπές ρύπων θα έχουν προτεραιότητα, καθώς κι εκείνα που προσεγγίζουν τη Σαντορίνη και κατά τις μη τουριστικές περιόδους.

Μία σειρά έργων αναβάθμισης των υποδομών με κατάλληλη διαχείριση των τουριστικών ροών θα αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του τόπου και θα βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos