Αισιοδοξία Σόιμπλε για συμφωνία: Ευελπιστώ ότι είμαστε στο τελικό στάδιο των συζητήσεων

16 Μαρτίου 2017 15:09

Ενα «καυτό» τετραήμερο προμηνύεται στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εκεί θα φανεί σε ποια θέματα μπορεί να βγει λευκός καπνός μετά τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

«Ευελπιστώ ότι είμαστε στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters εμφανίζεται «αισιόδοξος». Εντός συνόρων, «καμπανάκι» χτυπά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που σε έκθεσή του αναφέρει πως η Ελλάδα χρειάζεται μια σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους, με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς να είναι αναγκαία.

Για τα κεντρικά θέματα της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος έχουν -σύμφωνα με πληροφορίες- καθημερινές συσκέψεις. Η διαπραγματευτική ομάδα προσέρχεται με ενιαία γραμμή και αποφασισμένη για μια λύση που θα υλοποιεί όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup και θα οδηγεί σε ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων και αντιμέτρων με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα (net).
Στόχος είναι να υπάρξει λύση και κλείσιμο της αξιολόγησης με μια καλή συμφωνία τώρα, καθώς ο χρόνος είναι σημαντικός. Η εκτίμηση είναι πως δεν πρέπει να χαθεί το momentum στην οικονομία.

Σε αυτήν τη φάση οι συζητήσεις συνεχίζονται για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, με το εργασιακό να παραμένει το βασικό «αγκάθι». Το ΔΝΤ διατυπώνει σκληρές απαιτήσεις για θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις και η επαναφορά του λοκ αουτ, που αποτελούν «ταμπού» για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνταξιοδοτικό
Το Συνταξιοδοτικό είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα που παραμένει ανοιχτό. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τον «ξαφνικό θάνατο» της προσωπικής διαφοράς και προτείνει μεταβατικό στάδιο (υπάρχουν προτάσεις για τριετία, τετραετία, πενταετία).
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων είναι και το ύψος των συντάξεων που θα προστατευτούν, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην προστασία χαμηλών και μεσαίων ποσών. Αυτό συνδέεται άμεσα και με το έτος εφαρμογής των αλλαγών, δηλαδή αν θα ξεκινήσουν το 2019 ή το 2020.

Χθες θέματα του υπουργείου Εργασίας αλλά και ενεργειακά βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων. Την Τρίτη ήταν τα δημοσιονομικά που είχαν εξεταστεί και -όπως είχε φανεί από τις συζητήσεις στο Hilton- το κενό έκλεισε έως και το 2018 (με το ΔΝΤ να πείθεται από τις ελληνικές θέσεις).

Από εκεί και πέρα στο 1% του ΑΕΠ θα είναι το 2019 οι παρεμβάσεις στο αφορολόγητο (1,8 δισεκατομμύρια), που κατά μέσο όρο θα είναι στα 5.900 ευρώ (μεγαλύτερο θα είναι για οικογένειες με παιδιά).

Οσον αφορά στα αντίμετρα -όπως έγραψε το «Εθνος της Κυριακής»- επτά είναι οι θεματικές ενότητες: ένα μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο, μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση φορολογίας των φυσικών προσώπων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων (ενδεχομένως ψαλίδισμα της συμμετοχής στα φάρμακα), δράσεις κοινωνικής πολιτικής (π.χ. μέτρα για την παιδική φτώχεια), προγράμματα απασχόλησης και μείωση του ΕΝΦΙΑ (όπου συνεχίζεται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών η συζήτηση για το ύψος των ελαφρύνσεων). Προχωρημένες είναι οι συζητήσεις για τον μηχανισμό που θα υιοθετηθεί για να εφαρμόζονται τα αντίμετρα (δηλαδή για το πώς θα εξετάζεται το αν έχει πιαστεί το 3,5% ώστε να τρέξουν από το 2019).

Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της πως μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν «πακέτο» και θα πρέπει να συνδυαστούν με δύο ακόμα θέματα. Το πρώτο είναι ο καθορισμός της διάρκειας των πλεονασμάτων από το 2019 (π.χ. αν θα είναι 3,5% για μία τριετία) αλλά και το μεσοπρόθεσμο πακέτο μέτρων για το χρέος.

Η έκθεση
«Η παγίδα του χρέους» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό σπιράλ.

«Τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, αλλά και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας (που είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη)» επισημαίνεται και τονίζεται «μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης».
Από την άλλη πλευρά, μια αναδιάρθρωση χρέους χωρίς βαθιές τομές δεν θα βοηθήσει. «Σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Επομένως πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στη διακυβέρνηση» επισημαίνεται στην έκθεση. 

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos