Παροικιά, η Χώρα της Πάρου που δεν «χορταίνεις» να εξερευνάς! Κύριο

25 Αυγούστου 2024 19:03

Είναι η πρωτεύουσα της Πάρου, η Παροικιά ή  Χώρα, η οποία κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, είναι χτισμένη βορειοδυτικά του νησιού σε φυσικό κόλπο, και στο λιμάνι της σε καλωσορίζει το πιο διάσημο τοπόσημό της, ένας γραφικός ανεμόμυλος!

Αποτελεί τον μεγαλύτερο παραδοσιακό οικισμό των Κυκλάδων που σε καλεί να εξερευνήσεις κάθε μαγευτική γωνιά του!

Κυβόσχημα κατάλευκα σπίτια, αστράφτουν στο εκτυφλωτικά διαυγές αιγαιοπελαγίτικο φως, κολλημένα το ένα στο άλλο, σε μεσαιωνική πολεοδόμηση με στενά δαιδαλώδη ασβεστωμένα σοκάκια, καμάρες και πεζούλες. Ευωδιαστές, πολύχρωμα λουλουδιασμένες γωνιές, κυκλαδίτικα άσπρα εκκλησάκια με μπλε τρούλο αλλά και νεοκλασικά αρχοντικά, συνυπάρχουν ταιριαστά δημιουργώντας έναν αρμονικό διάλογο μορφών μέσα στο χρόνο. Το μεθυστικά γαλάζιο θάλασσας και ουρανού, σε «συμφωνία» με το απέριττο λευκό, αιχμαλωτίζουν το βλέμμα στην απόλυτη ομορφιά της ατόφιας απλότητας.

anemomylos limani

Εξερευνήστε την Παροικιά!  Ξεκινήστε με κολύμπι στις καθαρές αμμουδερές παραλίες της όπως τα Λιβάδια, ο Κριός, το Μαρτσέλο και ο Άγιος Φωκάς. Στις τρεις τελευταίες που βρίσκονται μέσα στον κόλπο απέναντι από τον οικισμό, μπορείτε να πάτε εναλλακτικά με απολαυστική βαρκάδα που ξεκινά από το λιμάνι!  

Περπατήστε στα σοκάκια της, περιηγηθείτε την παλαιά αγορά με τα πολυάριθμα κάθε λογής γουστόζικα μαγαζάκια όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα: από σουβενίρ, δώρα και είδη λαϊκής τέχνης, μέχρι περίφημα ρούχα, ιδιαίτερα κοσμήματα, τουριστικά είδη και  τοπικά προϊόντα.  

agioi pantes antiparos

Κάντε περαντζάδα στην εντυπωσιακή παραλία με τους ψηλούς φοίνικες που ξεκινά από το λιμάνι και φθάνει στο λόφο της Αγίας Άννας. Κατά μήκος της υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για καφέ, γλυκό, παγωτό, φαγητό ή ποτό. Η σαγηνευτική βραδινή θέα των φωτισμένων πλοίων να μπαινοβγαίνουν στο παριανό λιμάνι, θα σας χαρίσει ταξιδιάρικες εικόνες που θα σας μαγέψουν!

Για night out διασκέδαση, η Παροικιά διαθέτει πολλά αγαπημένα cozy μπαράκια ήσυχα και χαλαρωτικά, ή διάσημα κλαμπ και μπαρ έντονης νυχτερινής ζωής για τις πιο ξέφρενες, αξέχαστες νύχτες στο νησί!  Φεστιβάλ, συναυλίες, καλλιτεχνικές εκθέσεις, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, συμπληρώνουν το πάζλ των δραστηριοτήτων σας για να μην πλήξετε ποτέ!

Μαγευτείτε από το ηλιοβασίλεμα, που σαν της Παροικιάς δεν είναι άλλο! Επισκεφθείτε τις ανηφοριές της Αγίας Άννας ή του Αγ. Κωνσταντίνου και δείτε τα μοναδικά χρώματα που βάφεται ο ορίζοντας όταν ο ήλιος χάνεται ανάμεσα στις βραχονησίδες Πόρτες. Τέλος, ανεβείτε στο λόφο των Αγίων Αναργύρων όπου βρίσκεται η ομώνυμη Μονή, και από υψόμετρο 250 μέτρων θαυμάστε τη συγκλονιστική θέα της Παροικιάς και του κόλπου, της Αντιπάρου και των Δυτικών Κυκλάδων!

 anemomylos paros

Τop αξιοθέατα της Παροικιάς:

Ναός Παναγίας Εκατονταπυλιανής: Ένα σημαντικότατο Ορθόδοξο Ιερό Προσκύνημα. To σπουδαιότερο μνημείο στην Πάρο, ένας από τους σημαντικότερους ναούς στην Ελλάδα και στον κόσμο, και παγκοσμίως ο παλαιότερος που σώζεται και είναι αφιερωμένος στην Θεοτόκο.  Θεμελιώθηκε τον 4ομ.Χ. αιώνα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη και καλύτερα σωζόμενη παλαιοχριστιανική Ελληνική εκκλησία, με ιστορία 17 αιώνων. Απαρτίζεται από σύνθεση κτηρίων με επιβλητικό κυρίως ναό, παρεκκλήσια, Βαπτιστήριο, μοναχικά κελιά και Βυζαντινό Μουσείο. Ως μνημείο, φέρει αρχαιοπρεπή, παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά στοιχεία.

Kάστρο: Ενετικό Κάστρο που οικοδομήθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα - στη θέση της αρχαίας ακρόπολης - όταν το νησί ανήκε στο Δουκάτο του Αιγαίου. Διασώζεται τμήμα των τειχών του, ύψους 4 – 6 μέτρων. Δομήθηκε στα ερείπια τριών αρχαϊκών και δύο κλασικών ναών της αρχαιότητας και ενσωματώνει μαρμάρινα αρχαία οικοδομικά μέλη όπως τεράστιες πέτρες και κίονες. Αποτελεί μεσαιωνικό αμυντικό οικοδόμημα με εποπτικό ρόλο ενάντια στις εχθρικές επιδρομές, και στα ερείπιά του βρίσκονται 4 μικρά εκκλησάκια, η Παναγία του Σταυρού, ο Άγιος Μάρκος, η Αγία Άννα και ο Άγιος Στυλιανός.

ekantontapyliani34

Αρχαιολογικό Μουσείο: Περιλαμβάνει ευρήματα ανασκαφών από διάφορες περιόδους της ιστορίας της Πάρου, της Αντιπάρου και του Δεσποτικού. Φιλοξενεί αντικείμενα από την εποχή του Λίθου, της Πρωτοκυκλαδικής, Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Κλασικής, Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής και Πρωτοχριστιανικής περιόδου. Σημαντικότερα εκθέματα είναι τα μαρμάρινα αγάλματα της Γοργούς, της Αρτέμιδος και της Νίκης, η Παχιά Κυρία του Σάλιαγκου, το αρχαιότερο μαρμάρινο ειδώλιο που έχει βρεθεί στις Κυκλάδες, οι μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες από το Ηρώο του αρχαίου λυρικού Παριανού ποιητή Αρχίλοχου, και ένα τμήμα του «Πάριου Χρονικού» το οποίο είναι επιγραφικό κείμενο μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης του 3ου π.Χ. αιώνα που εξιστορεί χρονολογικά γεγονότα του ελλαδικού χώρου από το 1581 π.Χ. έως το 264 π.Χ. αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής ιστορίας.

Αρχαίο Νεκροταφείο: Περιλαμβάνει τάφους μιας περιόδου που εκτείνεται από το τέλος του 8ου π.Χ. έως τις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα. Στο χώρο, στην περιοχή Βίντζι, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ταφικά ευρήματα μιας εποχής που εκτείνεται σε εύρος 11 περίπου αιώνων.

paroikia arxaio nekrotafeio1

Ιερό Δηλίου Απόλλωνα: Βόρεια του κόλπου της Παροικιάς, σε λόφο απέναντι από τη νήσο Δήλο, βρίσκονται ερείπια Ιερού αφιερωμένου στον Δήλιο Απόλλωνα. Κατά τους αρχαιολόγους, στο χώρο προϋπήρχε Ιερό της προϊστορικής περιόδου το οποίο τον 9ο π.Χ. αιώνα περιτειχίστηκε. Κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, οικοδομήθηκε μαρμάρινος δωρικός ναός αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη.

Οι κρήνες του Μαυρογένη -  Το σπίτι της Μαντώς Μαυρογένους: Πρόκειται για τρεις κρήνες - βρύσες - του 18ου αιώνα, φιλοτεχνημένες από παριανό μάρμαρο, δωρεά του Παριανού, γεννημένου στα Μάρμαρα της Πάρου, ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Νικολάου Μαυρογένη. Επίσης υπάρχει το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της η φλογερή ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Μαντώ Μαυρογένους η οποία καταγόταν από την Πάρο.

manto 04

parosmag.gr/

Φαγητό, διασκέδαση, διαμονή

Η νέα «άφιξη» γαστρονομίας και διασκέδασης που χαρίζει all day μοναδικές στιγμές στη Χώρα! (Περισσότερα εδώ)
Το Εστιατόριο της Πάρου για θεϊκές Ιταλικές και Ελληνικές γεύσεις (Περισσότερα εδώ)
Το σουβλακι του Πεπέ 2284 027207
Πάρος: Αυτός είναι ο απόλυτος προορισμός διαμονής στο νησί! (Περισσότερα εδώ)
Πάρος: Μια παραδοσιακή ταβέρνα πλάι στη θάλασσα που «ξεχειλίζει» από αρώματα και γεύσεις Ελλάδας! (Περισσότερα εδώ)
Ο απόλυτος, νέος προορισμός στην Πάρο με invogue διάθεση (Περισσότερα εδώ)
Πάρος: Το οινοποιείο που συνεχίζει την παραδοσιακή αμπελουργία βραβευμένο με διεθνή βραβεία (Περισσότερα εδώ)
Blue Star Ferries | Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Δρομολόγια & Κρατήσε (Περισσότερα εδώ)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos