Οι λογαριασμοί για το ακατάσχετο των μισθών

19 Οκτωβρίου 2013 14:12

Δηλώστε τους λογαριασμούς σύνταξης και μισθοδοσίας στις τράπεζες για να προφυλαχθείτε από κατασχέσεις της εφορίας -αλλά και ιδιωτών- για χρέη.

Οι λογαριασμοί για το ακατάσχετο των μισθών

Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να «σώσουν» καταθέσεις ύψους έως 2.000 ευρώ θα πρέπει να σπεύσουν στις τράπεζες και να δηλώσουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού που πιστώνεται η σύνταξη, ο μισθός ή διάφορα άλλα κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα.

Και μόνο αν ο λογαριασμός χαρακτηριστεί «αμιγώς» μισθοδοσίας θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι ότι η εφορία δεν θα κατάσχει ποσό ως 1.000 ευρώ ή δεν θα κατασχεθεί ποσό 1.500 ευρώ, όταν το χρέος αφορά ιδιώτη (2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό). Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να κατασχεθεί το ποσό πάνω από το ελάχιστο όριο.

Στη Βουλή

Συγκεκριμένα χθες ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας στην Κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής -για την εποπτεία και εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών και το Ενιαίο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων- διευκρίνισε:

Οι λογαριασμοί για το ακατάσχετο των μισθών

«Το άρθρο 20 του νόμου 4161/2013, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, προβλέπει ρητά πως ο καταθέτης θα πρέπει να δηλώσει σε ποιο λογαριασμό πιστώνεται η σύνταξη ή ο μισθός του. Ετσι διασφαλίζει το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για χρέη προς το Δημόσιο ή τα 1.500 ευρώ για χρέη προς ιδιώτες.

Το θέμα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και μισθωτούς. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιπτώσεις που η εφορία «τράβηξε» χρήματα ακόμα και από λογαριασμούς που είχαν διαθέσιμο υπόλοιπο μικρότερο από 500 ευρώ.

«Οι τράπεζες δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος λογαριασμός αφορά τη σύνταξη ή τη μισθοδοσία του κάθε καταθέτη», σημείωσε ο κ. Γκόρτσος, διευκρινίζοντας πως, όταν το πιστωτικό ίδρυμα λαμβάνει σχετικό αίτημα από τις εφορίες, είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να προχωρήσει στην κατάσχεση και να αποδώσει το ποσό στη ΔΟΥ που το ζήτησε, όπως ακριβώς ορίζει ο ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων) που προβλέπει την κατάσχεση εις χείρας τραπεζών.

Διευκρινίζουμε ότι τα ακατάσχετα όρια αφορούν και τους κοινούς λογαριασμούς.

Δηλαδή, αν ένα ζευγάρι συνταξιούχων έχει ένα βιβλιάριο καταθέσεων με υπόλοιπο 2.200 ευρώ και ο ένας οφείλει στην εφορία 250 ευρώ, τότε η διαδικασία είναι η ακόλουθη: Σε κάθε έναν αναλογεί ποσό κατάθεσης 1.100 ευρώ. Η τράπεζα θα αποδώσει στην εφορία 100 ευρώ, αφού αυτό είναι το επιπλέον ποσό κατάθεσης -πάνω από το όριο των 1.000 ευρώ- για τον οφειλέτη.

Στην περίπτωση τώρα που η οφειλή αφορά ιδιώτη (π.χ. τράπεζα), τότε το ακατάσχετο ορίζεται στα 1.500 ευρώ για ατομικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας ή σύνταξης ή 2.000 ευρώ για κοινούς.

Εφη Καραγεώργου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos