Παράθυρο Μέρκελ σε Κάμερον για αλλαγή συνθηκών στην ΕΕ

05 Ιουνίου 2015 09:52

Παρότι «δεν χάνει τον ύπνο της» -όπως δήλωσε- για μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ανγκελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο να εξεταστεί η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών που ζητά το Λονδίνο.


Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ξεκινήσει «σταυροφορία» με στόχο την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τις προηγούμενες ημέρες είχε πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες για να βρει συμμάχους στο αίτημά του για αλλαγή των συνθηκών, κάτι που είναι προϋπόθεση για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που ζητά η βρετανική κυβέρνηση.
«Εάν αυτό είναι πράγματι αναγκαίο, τότε θα πρέπει να το σκεφτούμε» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος όταν ρωτήθηκε σχετικά. Πάγια θέση της Μέρκελ μέχρι τώρα ήταν πως συμφωνεί με αρκετές από τις προτάσεις του Λονδίνου, ωστόσο δεν προτίθεται να εξετάσει επ' ουδενί οποιαδήποτε τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Αισιoδοξία
«Είμαι αισιόδοξη ότι εάν το θέλουμε όλοι θα βρούμε μια καλή λύση. Το θέμα δεν είναι να χάσουμε τον ύπνο μας για το θέμα αυτό, αλλά να κάνουμε τη δουλειά μας και να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ» τόνισε η καγκελάριος, η οποία πρόσθεσε ότι θα στήριζε ορισμένες από τις αλλαγές που προωθεί ο Κάμερον και ότι στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί οι ρήτρες εξαίρεσης για να βρεθούν λύσεις σε ανάλογα προβλήματα.
Η αρχή βάσει της οποίας πρέπει να λειτουργήσει η ΕΕ είναι «όπου υπάρχει η βούληση βρίσκεται ο τρόπος» σχολίασε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε συναντηθεί με τον Κάμερον για να συζητήσουν σχετικά με τα βρετανικά αιτήματα.
Η τοποθέτηση της Μέρκελ αφήνει να διαφανεί μια διαφοροποίηση στη μέχρι πρότινος άτεγκτη στάση του Βερολίνου. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής και μέλος των Χριστιανοδημοκρατών είχε δηλώσει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί μια αλλαγή των συνθηκών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Πάντως, λίγο πριν δημοσιοποιηθούν οι δηλώσεις της καγκελαρίου από το BBC, ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, είχε προειδοποιήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον «να μην ενθουσιάζεται» με τη στήριξη από πλευράς Βερολίνου, εξηγώντας ότι η Μέρκελ έχει άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή.
Προτεραιότητα
«Δεν πρόκειται να κάνει τίποτα που θα θέσει σε κίνδυνο τις βασικές αρχές της κοινής αγοράς, της ΕΕ. Και έχει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίσει: πώς να πετύχει έναν συμβιβασμό στην Ευρωζώνη με την Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη της προτεραιότητα αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε ο Φίσερ.
Ο πρώην ΥΠΕΞ αντέστρεψε το ερώτημα του δημοψηφίσματος και αναρωτήθηκε «πώς θα ήταν η Βρετανία χωρίς την ΕΕ». Κάλεσε, δε, τους Βρετανούς να στραφούν στην Ουάσιγκτον για να λάβουν την απάντηση. «Θα είναι πολύ σαφής και πολύ αρνητική» κατέληξε.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos