Πάρτι υψηλής τεχνολογίας στη Βαρκελώνη

27 Φεβρουαρίου 2016 11:46

Εκθεση ή πάρτι υψηλής τεχνολογίας; Εκθεση ή ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά σόου στον κόσμο; Εκθεση ή μελλοντολογικός ίλιγγος;


Με περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, 80.000 τετραγωνικά μέτρα καθαρού εκθεσιακού χώρου, 5.000 διευθύνοντες συμβούλους από κάθε γωνιά του πλανήτη και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ παρόντα, το 11ο Mobile World Congress της Βαρκελώνης κατάφερε με άνεση να είναι και τα τρία μαζί, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του κορυφαίου τεχνολογικού γεγονότος στην κατηγορία του.

Τίποτα δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει τον δυναμισμό και την ενέργεια που έφεραν στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας οι χιλιάδες ξένοι επισκέπτες και οι εμπορικοί κολοσσοί που περίμεναν αυτές τις τέσσερις ημέρες για να παρουσιάσουν εδώ νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Ούτε καν η απεργία στο μετρό την πρώτη και την τρίτη ημέρα της έκθεσης που έθεσε τους διοργανωτές σε κατάσταση συναγερμού. Συμπτωματικά, πριν από λίγες εβδομάδες εγκαινιάστηκε ένας νέος κλάδος της γραμμής 9 στα νότια της πόλης που συνδέει εύκολα το κέντρο με το εκθεσιακό κέντρο (Barcelona Fira). Η αναστάτωση δεν ήταν μικρή, κυρίως την τρίτη ημέρα, αλλά στην Ισπανία οι απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν σημαίνουν καθολική παύση της λειτουργίας τους, καθώς οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κινήσουν τους συρμούς έστω και με καθεστώς περιορισμένης συχνότητας διέλευσης από τους σταθμούς. Παρόλα αυτά, το εορταστικό πνεύμα της έκθεσης ελάχιστα κάμφθηκε, με τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ΄ της Ισπανίας να εγκαινιάζει την έκθεση και τους εθνικιστές πολιτικούς της Καταλωνίας να βρίσκουν την ευκαιρία να προπαγανδίσουν τη θέση τους υπέρ της Ανεξαρτησίας. Ενας εξ αυτών, κορυφαίος διοικητικός παράγοντας, καλωσόρισε στην έκθεση και δημοσίως «τους υπουργούς της Ισπανίας», σε μια από τις πιο «σκανδαλώδεις» διατυπώσεις των ημερών.

Η πολιτική, όμως, με τη στενή έννοια του όρου, έμεινε εντυπωσιακά έξω από τους αχανείς χώρους της έκθεσης. Εκεί, τον πρώτο λόγο είχε η τεχνολογία με όλα τα μεγάλα εμπορικά σχήματα να δίνουν μεγαλοπρεπές παρόν, πλην της Apple, που όπως είναι γνωστό, απουσιάζει από όλες τις εκθέσεις, επιλέγοντας έναν πιο «μοναχικό» δρόμο. Χρειάζεται κανείς πολλές εκατοντάδες λέξεις για να αποκωδικοποιήσει τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν με το τέλος της μεγάλης αυτής έκθεσης. Υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα όπως η παρουσίαση συσκευών από εταιρείες που ενσωματώνουν νέες καινοτομίες (π.χ. από το LG G5 και το Samsung Galaxy S7 μέχρι το smartphone της lenovo που δεν σπάει με τίποτα) ή η νέα γενιά «δικτυωμένων» αυτοκινήτων που μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε «κινηματογραφικές» εμπειρίες οδήγησης, αλλά είναι εμφανές ότι η ασύλληπτη εξέλιξη της τεχνολογίας θα αλλάξει με ακόμα πιο εντυπωσιακό και ραγδαίο τρόπο την καθημερινότητά μας σε πολύ λίγα χρόνια και με σημείο αναφοράς τη διάδοση των συσκευών με τεχνολογία πέμπτης γενιάς (5G). Εδώ δεν μιλάμε απλώς για το επόμενο βήμα (από το 3 στο 4 και από το 4 στο 5) αλλά για κάτι πολύ ευρύτερο και πιο επαναστατικό.

Συνοπτικά η ανάπτυξη και η καθιέρωση του 5G χτυπάει την πόρτα του λεγόμενου «Internet of Things» (ΙοΤ, Διαδίκτυο των Πραγμάτων), ένα νέο περιβάλλον, στο όποιο κάθε είδους συσκευή (από το ψυγείο και τον κλιματισμό μέχρι το κιβώτιο των ταχυτήτων στο αυτοκίνητό μας) θα έχει σύνδεση με το Ιντερνετ. Δεν μιλάμε, λοιπόν, μόνο για πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, αλλά και μεγαλύτερο εύρος χωρητικότητας των δικτύων προκειμένου να υποστηρίξουν την ταυτόχρονη λειτουργία ενός πολύ μεγάλου αριθμού δικτυωμένων συσκευών. Αυτό είναι το βασικό σενάριο που προκύπτει από το φετινό Mobile World Congress, στο περιθώριο του οποίου επιβεβαιώθηκαν και άλλα σπουδαία πράγματα όπως η ορμητική φόρα της Εικονικής και της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Virtual/Augmented Reality, με αρχική, και πιο εμπορική εφαρμογή στο gaming και βλέπουμε...) και η παντοδυναμία της μικρής συσκευής (δηλαδή, του smartphone), όλα φαίνεται ότι γίνονται για χάρη τους. Στο πεδίο της «διαδραστικότητας» το νέο αγαπημένο «παιχνίδι» των εταιρειών είναι οι φωνητικές λειτουργίες: αφήνουμε πίσω μας το στάδιο της αφής και περνάμε στην εποχή της φωνής (voice) με πολλές από τις λειτουργίες του κινητού μας να γίνονται πλέον με φωνητικές οδηγίες.

Οσο για την πυκνή ελληνική παρουσία με εθνικό περίπτερο, αυτή συντονίστηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το Enterprise Greece - 25 ελληνικές εταιρείες καινοτομίας και 50 ακόμη παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos