ΣΥΝΤΑΓΕΣ (133)

Η γαλοπούλα, μπορεί να αποτελεί γιορτινό έδεσμα που εισήχθη κατά τις τελευταίες δεκαετίες στο χάρτη των ελληνικών γευστικών εθίμων, έχει όμως φανατικούς φίλους και το κυριότερο, αποτελεί θρεπτικό πουλερικό το οποίο αν γεμιστεί δίνει εξαιρετικής νοστιμιάς, ιδιαίτερα πιάτα που αποτελούν ιδανικές επιλογές για γιορτινά τραπέζια!

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο «χιονάτο» παραδοσιακό γλύκισμα των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από τους προσφιλείς μας κουραμπιέδες; Αμυγδαλωτοί, με μπόλικο βούτυρο, πασπαλισμένοι με το «χιόνι» της άχνης ζάχαρης, οι κουραμπιέδες αποτελούν το ιδανικό κέρασμα των γιορτινών ημερών που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!

Μπορεί το νερό με λεμόνι να αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο δημοφιλή μυστικά αδυνατίσματος, καθώς αποτοξινώνει τον οργανισμό, ειδικά το πρωί με άδειο στομάχι, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας επιταχύνει το μεταβολισμό.

Και ποιος δεν έχει συνδέσει τα Χριστούγεννα με τα αρώματα και τη γεύση του μελομακάρονου, αυτού του παραδοσιακού γλυκίσματος που λατρεύουμε όλοι και αποτελεί το απολαυστικότερο κέρασμα των Χριστουγέννων;

Μήπως και εσύ όταν πηγαίνεις σούπερ μάρκετ, κοιτάς με την άκρη του ματιού σου πώς οι νοικοκυρές μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν τα πιο ώριμα και νόστιμα οπωροκηπευτικά;

Εξαιρετικά πλούσια είναι τα διατροφικά οφέλη του λάχανου και του καρότου, τα οποία, από την αρχαιότητα ήδη ήταν γνωστά ως θαυματουργά φάρμακα της φύσης.

Στην καρδιά του φθινοπώρου, οι πρώτες ψύχρες μας κάνουν ποδαρικό με πτώση της θερμοκρασίας, βροχούλες και αεράκι. Η εποχή επιβάλλει να αναζητούμε περισσότερο τη θαλπωρή του ζεστού μας σπιτικού και να αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες ώστε να διατηρούμαστε ζεστοί στα πρώτα κρύα. Η εποχή επιβάλλει θρέψη με κουτάλι!

Το φθινόπωρο εκτός από τις καιρικές αλλαγές, φέρνει μαζί του τις μεγάλες ονομαστικές γιορτές της εποχής με πρώτη απ΄όλες αυτή του Αγ. Δημητρίου.

Το ρόδι είναι φρούτο ευλογημένο με εξαιρετικά πλούσιο άρωμα και πολύτιμες βιταμίνες που το καθιστούν υπερτροφή και ασπίδα κατά πολλών ασθενειών.

Η τοπική κουζίνα της Πάρου έχει να επιδείξει ένα αρωματικό έδεσμα, ένα λατρεμένο πατροπαράδοτο γλύκισμα που θυμόμαστε τις γιαγιάδες να το φτιάχνουν αρωματίζοντας τα σπιτικά τους και φιλεύοντας τους καλεσμένους τους!

Υπάρχουν στιγμές που λόγω κούρασης ή έλλειψης χρόνου η μαγειρική μας φαίνεται βουνό!

Ποιος δεν έχει γευτεί στην Πάρο τα περίφημα ξεροτήγανα! Κατάλληλα για νηστεία καθώς δεν περιέχουν αυγό αλλά και για όλες τις γιορτινές περιστάσεις, τα ξεροτήγανα είναι το γευστικό γλύκισμα που μοσχοβολά παριανή μαμαδίστικη παράδοση και φαντασία!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos