ΣΥΝΤΑΓΕΣ (125)

Πάρος, μερικές δεκαετίες πριν. Τότε που εξέλιπε η πολλή συνάφεια του κόσμου, οι άνθρωποι γνώριζαν ο ένας τον άλλον με τα μικρά τους ονόματα και τα ιδιαίτερα παρωνύμιά τους.

Πόσες θερμίδες έχει ο χαλβάς; Πόση ποσότητα να καταναλώσω; Ποια είναι η διατροφική του αξία; Αν αναζητάτε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Μια ανάσα πριν το Πάσχα! Σε λίγες ημέρες τα περισσότερα σπιτικά θα πλημμυρίσουν από λαμπριάτικα αρώματα και γεύσεις άφθονες που θα γεμίσουν τα οικογενειακά τραπέζια και θα δώσουν χαρά!

Οι παλαιότεροι στην Πάρο, θα θυμούνται σίγουρα τις παραδοσιακές νοικοκυρές να φτιάχνουν το Σάββατο του Λαζάρου τα περίφημα λαζαράκια, τα ανθρωπόμορφα δηλαδή ψωμάκια που ψήνονταν την ημέρα αυτή με αγάπη στους ξυλόφουρνους του νησιού!

Η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα περιλαμβάνει εθιμικά την απόλαυση, ανήμερα της επετείου 25ης Μαρτίου και γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενός νοστιμότατου πιάτου που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις!

α όσπρια είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές για τον οργανισμό μας.

Σε ποιον από εμάς δεν έχει τύχει να ξεχειλίσει η κατσαρόλα όταν βράζουμε μακαρόνια ή ρύζι, κάνοντας χάλια την κουζίνα; Όλοι μας την έχουμε πατήσει!

Ποιός είπε ότι η Σαρακοστή δεν θέλει τη νοστιμιά της; Νηστεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι απαρνούμαστε τις γευστικές χαρές και τα λαχταριστής ευωδιάς πιάτα που χαρίζουν απόλαυση στο νηστίσιμο τραπέζι και τέρπουν τον ουρανίσκο μας!

Μέλι ακούω και το μυαλό μου ταξιδεύει κατευθείαν σε ζεστούς λουκουμάδες πλημμυρισμένους με άφθονο μέλι ή ακόμη σε ζεστές φέτες φρέσκου ψωμιού με μέλι που πάντα είχαν την τιμητική τους στο οικογενειακό πρωινό.

Η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, η Καθαρά Δευτέρα, πλησιάζει και όλοι αυτή την ημέρα «στρώνουμε» νηστίσιμο τραπέζι για να υποδεχτούμε συνήθως με παρέα, τη μεγαλύτερη, σημαντικότερη και αρχαιότερη σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ημερολόγιο περίοδο νηστείας των Χριστιανών που διαρκεί σαράντα ημέρες πριν από το Πάσχα.

Είναι μια σαλάτα διαφορετική από τις άλλες. Γιατί είναι ζεστή, περιέχει πλούτο βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων και φτιάχνεται με τα γευστικότερα χειμερινά λαχανικά που αυτή την περίοδο είναι στην εποχή τους.

Μέχρι και ο πιο ανίδεος των μαγείρων ή ο πιο τεμπέλης των εργάνηδων ξέρει πώς να τα φτιάχνει. Ή μήπως όχι; Όπως φαίνεται όλοι εδώ και χρόνια τα σουρώνουμε με λάθος τρόπο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos